Na internetu se pojavila instalacija builda Windows 10 Cloud OS-a koji bi mogao biti besplatan.


Nakon glasina da Microsoft priprema Windows 10 ediciju za jeftina računala, dogodilo se i to - na ruskim stranicama je procurio Windows 10 Cloud build, odnosno instalacijska ISO datoteka operativnog sustava koji se još nalazi u razvoju.

Microsoftov Windows 10 Cloud bi navodno trebao biti besplatni operativni sustav koji će se na tržištu boriti protiv Googleovog ChromeOS-a. Redmond naravno još nije ništa službeno potvrdio, no vrlo je vjerojatno samo pitanje vremena kada će to učiniti.

Neki korisnici su već isprobali Windows 10 Cloud, pa možete pogledati kako je tekla instalacija u ovom videu.


 

Windows 10 Cloud donosi podršku isključivo za UWP aplikacije, a pokušate li konvertirati Win32 desktop programe u UWP, neće funkcionirati. Kako zasad stvari stoje, to je očito i jedini nedostatak Windows 10 Cloud operativnog sustava, nedostatak podrške za Win32 programe.

Doduše, priča se da ćete Windows 10 Cloud moći nadograditi na bolju verziju, odnosno na onu s podrškom za Win32 programe.

Ukoliko Windows 10 Cloud doista ubrzo dolazi, možda Microsoft čeka Windows 10 Creators Update, kako bi uz nadogradnju mogao službeno objaviti i postojanje nove Windows 10 edicij u oblaku.